Alles wat je moet weten over arbeidsrecht.
Werknemer achter laptop

Date

Wist je dat het arbeidsrecht een rechtstak is dat zich bezighoudt met de wettelijke rechten en relaties tussen werkgevers en werknemers? Het kan behoorlijk ingewikkeld zijn, daarom gaan we de basis in deze blogpost bespreken. We behandelen alles, van aanwerving tot ontslag en alles daartussenin! Dus of je nu werkgever of werknemer bent, deze blogpost is voor jou!

Punten om rekening mee te houden wanneer je iemand in dienst neemt.

Laten we beginnen met inhuren. Wanneer u een werknemer in dienst neemt, moet u ervoor zorgen dat u zich aan de wet houdt. Het belangrijkste om te onthouden is dat je iemand niet mag discrimineren op basis van ras, geslacht, religie, nationale afkomst, leeftijd of handicap. U kunt ook pas naar iemands salarisverleden vragen nadat u een arbeidsaanbod heeft gedaan.

Als je eenmaal een werknemer hebt aangenomen, is het belangrijk om te onthouden dat je hem minimaal het minimumloon moet betalen. Het huidige minimumloon in de Verenigde Staten is $11 per uur, maar dit kan veranderen afhankelijk van uw staat. Je moet er ook voor zorgen dat u zich houdt aan alle andere loon- en uurwetten, zoals overuren.

Als je een werknemer moet ontslaan, moet u ervoor zorgen dat u dit om de juiste redenen doet. Je kunt iemand bijvoorbeeld niet zomaar ontslaan omdat hij zwanger is. En als je iemand moet ontslaan, moet je hem vooraf op de hoogte stellen en een ontslagvergoeding geven.

Punten om te weten wanneer je in dienst treed.

Laten we het nu hebben over werknemers. Wanneer je wordt aangenomen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet u uw rechten kennen. Je hebt bijvoorbeeld recht op minimumloon en recht op pauze tijdens je dienst.

Je moet er ook voor zorgen dat je niet wordt gediscrimineerd. U kunt niet worden ontslagen vanwege uw ras, geslacht, religie, nationale afkomst, leeftijd of handicap. En je mag nooit worden gevraagd iets te doen dat illegaal of gevaarlijk is.

Zorg er ten slotte voor dat u uw contract begrijpt. Als u er vragen over heeft, stel deze dan zeker aan uw werkgever voordat u deze ondertekent. Contracten kunnen behoorlijk complex zijn, dus u wilt er zeker van zijn dat u alles begrijpt.

Wanneer je aan een nieuwe baan begint, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst dient u uw personeelshandboek goed door te lezen. Hierin staat wat het beleid van het bedrijf is en hoe u contact kunt opnemen met HR als u vragen of problemen hebt.

Kledingvoorschrift

Je moet ook vertrouwd raken met de dresscode van het bedrijf en ervoor zorgen dat je de verwachtingen voor aanwezigheid en stiptheid begrijpt. En stel zeker al je vragen over je werk aan je leidinggevende.

Als je je ooit overweldigd of gestrest voelt op het werk, neem dan contact op met je leidinggevende. Zij kunnen u misschien helpen bij het vinden van een oplossing, of ze kunnen u doorverwijzen naar het EAP-programma van het bedrijf.

En tot slot, vergeet niet om altijd professioneel te handelen. Dit betekent niet vloeken, niet roddelen en geen negatieve opmerkingen over uw werkgever op sociale media plaatsen.

Wat moet je weten als je ontslagen wordt?

Laten we het tenslotte hebben over ontslagen worden. Als je ontslagen wordt, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst, geen paniek! Het is niet het einde van de wereld.

Neem dan direct contact op met HR en vraag om een ​​kopie van je opzegbrief. Hierin staat waarom je bent ontslagen en staat ook een eventuele ontslagvergoeding vermeld waar je recht op hebt.

Mogelijk komt u ook in aanmerking voor een WW-uitkering, dus vraag deze zo snel mogelijk aan. En tot slot, vergeet niet je cv bij te werken en op zoek te gaan naar een nieuwe baan!

Ontslagen worden kan een traumatische ervaring zijn, maar het is niet het einde van de wereld. Houd je hoofd omhoog en wees niet bang om hulp te zoeken. Je komt hier doorheen.

Als het gaat om arbeidsrecht, zijn er een paar belangrijke dingen om te onthouden. Eerst en vooral mag u nooit worden gediscrimineerd op grond van uw ras, geslacht, religie, nationale afkomst, leeftijd of handicap. Ook heb je recht op minimumloon en op pauzes tijdens je dienst. En als je je ooit overweldigd of gestrest voelt op je werk, vraag dan zeker om hulp.

Arbeidsrecht kan behoorlijk ingewikkeld zijn, maar met deze basistips in gedachten kun je er als een pro doorheen navigeren. Blijf veilig en blijf op de hoogte!

More
articles